Spirituskørsel på motorcykel

Skal du til en masse fester henover sommeren og regner med at tage motorcyklen? Er du i tvivl om, hvordan reglerne for kørsel på motorcykel under påvirkning af alkohol egentlig er? Så læs med her, hvor vi stiller skarpt på netop dette.

[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.]

Den lovmæssige grænse

Som udgangspunkt må du faktisk gerne have indtaget alkohol, inden du skal køre et motoriseret køretøj i Danmark. Her gælder de samme regler hvad end du kører bil, motorcykel eller noget helt tredje, og promillegrænsen ligger på 0,5. Det vil sige, at det ikke i sig selv er ulovligt at køre motorcykel, hvis du for eksempel har drukket en enkelt øl.

Det er imidlertid stadig farligt at tænke, at man sagtens kan drikke alkohol i moderate mængder, når man skal ud at køre motorcykel, for selvom det ikke i sig selv er ulovligt, kan du alligevel godt få en dom for spirituskørsel, hvis blot du har den mindste promille. Bliver du således stoppet eller er involveret i et færdselsuheld, kan politiet godt vurdere, at du ikke er i stand til at køre motorcykel på forsvarlig vis, selvom din promille er på 0,5. Du er altså ikke sikker på at gå fri, selvom din promille er under grænsen, så derfor er det langt bedre helt at lade være med at indtage alkohol, hvis du ved, at du skal køre.

Hvis din promille er over grænsen

Hvis din promille ligger over den lovmæssige grænse på 0,5, vil du blive dømt for spirituskørsel, hvis du bliver stoppet af politiet. Er du involveret i et uheld, kan du naturligvis få en hårdere straf, men ellers gælder det, at du får en betinget frakendelse af kørekortet, hvis du har en promille på mellem 0,5 og 1,2. Ligeledes vil du få en bøde, der cirka svarer til din nettomånedsløn ganget med din promille på tidspunktet. For at generhverve dit kørekort, skal du bestå en kontrollerende teori- og køreprøve, og hvis du dumper et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver. Derudover skal du gennemføre et ANT-kursus (Alkohol, Narko og Trafik), hvor du lærer om, hvordan rusmidler påvirker dig både fysisk og psykisk. Det skal imidlertid ikke forveksles med decideret misbrugsbehandling, og hvis du har brug for dét, skal du altså søge professionel hjælp et andet sted som for eksempel ved Behandlingscentersoebypark.dk.

Har du en endnu højere promille – et sted mellem 1,2 og 2,0 – får du frakendt kørekortet ubetinget i 3 år, og ellers gælder de samme regler som nævnt ovenfor. Er din promille på over 2,0, får du ligeledes en fængselsstraf, din bøde er højere, og du kan tilmed risikere at få konfiskeret dit køretøj uden mulighed for at få det tilbage.

Spirituskørsel igennem de seneste år

Antallet af døde i ulykker grundet spritbilister er heldigvis faldet inden for de seneste år, og det kunne dermed tyde på, at de mange kampagner imod spirituskørsel har virket. Der er dog stadig rigtig mange ulykker, der kunne have været undgået, hvis blot alkohol ikke havde været inde i billedet.

Henover sommermånederne er der generelt flere, der får domme for spirituskørsel, end der er i de koldere måneder, og kører du motorcykel, skal du derfor være særlig opmærksom på at begrænse dit alkoholindtag. Der sker fortsat rigtig mange ulykker grundet spirituskørsel, og derfor er politiet også særligt opmærksomme i de varmere måneder, hvor der derfor er større risiko for at blive stoppet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *