Ny rapport – væsentlig nedsættelse af kildestøjen i flere klasser

Er du interesseret i speedway, og bruger du din fritid i høj fart på en af landets speedwaybaner? Så er det måske en glædelig nyhed for dig, at kildestyrken i en række klasser i speedway er målt, og herudfra kan det konstateres, at der er sket væsentlige nedsættelser af kildestøjen i flere klasser.

[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.]

Teknisk udvikling medfører ændringer i kildestøj

Det er efter sigende den tekniske udvikling i de forskellige motorcykelklasser, som løbende har medført ændringer, der indebærer en bedre dæmpning af udstødningsstøjen fra motorcyklen.

Dette viser undersøgelser, som Miljøudvalget i DMU har gennemført. Her har de målt kildestyrken på de motorcykelklasser, som er godkendt til sporten, herunder både speedway og motorcross.

Ud fra de målinger, som blev foretaget af Motorsportens Akustiklaboratorium (MA), kunne det konstateres, at der er sket væsentlige nedsættelser af kildestøjen inden for både motocross og speedway. Derudover kunne man påvise, at der igennem de seneste år har været en generel tendens til løbende nedsættelser af lydniveauet fra lydpotterne. Det er dog først nu, at der er konstateret faktiske nedsættelser af kildestøjen. Her er det ligeledes vigtigt at bemærke, at undersøgelserne kun er foretaget i enkelte klasser, herunder 50 ccm, 85ccm og 500 ccm.

Links til de to rapporter:

Resultaterne kan betyde mere maskintid

Nedsættelsen af kildestøjen kan medføre, at du som speedwaykører vil opleve mere maskintid. Klubber, som træner med de testede klasser, hvor nedsættelsen af kildestøjen er bevist, kan formentlig se frem til mere tid på banerne, når de nuværende miljøgodkendelser fra kommunerne landet over efterhånden bliver opdaterede med de nye, væsentlig lavere værdier.

Det skal desuden pointeres, at nedsættelsen af kildestøj ikke kun er positivt ift. en øget træningsmængde, men også for hele sporten. At udstyret bliver forbedret og opdateret på det teknologiske plan, betyder ligeledes, at vi som sportsudøvere er med til at tage hensyn til miljøet. Mange speedwaykørere glemmer netop, at sporten er forurenende, men som ansvarlig kører er det vigtigt at reflektere over miljøbevidsthed.

Du kan ligeledes vise hensyn til miljøet, hvis du i den nærmeste fremtid har planer om at anskaffe dig et nyt køretøj eller udstyr til motoren. Spørg forhandleren – måske har han et bud på, hvilke produkter der er mest skånsomme. Dette vil være en investering for fremtiden, både for dig selv, men også for miljøet, og det betyder ikke nødvendigvis, at du må gå på kompromis med ydeevne, topfart eller holdbarhed.

Du kan se hele rapporten under DMU’s miljøside. Her er det vigtigt at bemærke, at kildestøjsmålingerne endnu ikke er ændret i Miljøstyrelsens vejledning. Dette betyder, at det fortsat er op til de enkelte kommuner at anerkende den nye kildetøjsrapport, når klubberne indrapporterer de nye tal. Herefter vil de tage stilling til, hvorvidt kildestøjsmålingerne berettiger mere maskintid eller ej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *