Guide: Sådan er reglerne for børn på motorcyklen

Har du børn og motorcykel, og er du i tvivl om, hvordan reglerne helt præcist er, hvis du gerne vil give dine børn en tur på motorcyklen? I så fald skal du læse med her. I denne artikel kan du nemlig læse om den lovgivning, der er, når det gælder børn på motorcykler. På den måde sikrer du dig, at du overholder alle regler, så dine børn kan få sig nogle gode oplevelser med dig på din motorcykel.

[Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.]

Hvornår må børn sidde på en tohjulet motorcykel?

Først og fremmest er det ulovligt at transportere et barn, der er under 5 år, på en tohjulet motorcykel. Hvis et barn, der er over 5 år gammel, skal køre med dig på din motorcykel, kræver det et specielt barnesæde til barnet og naturligvis en optimal styrthjelm. Det specielle sæde skal blandt andet sikre, at barnet ikke får fødderne ind i hjulet.

Det er et krav, at sædet har fodhvilere og sidestøtter, og at dets ryglæn desuden har en højde på minimum 25 cm. Desuden må sædet ikke have en sele, der fastgør barnet i tilfælde af et uheld. Hvis dit barn er over 135 cm, behøver det dog ikke et bestemt sæde og kan sagtens sidde på det almindelige passagersæde.

Motorcykler med sidevogn

For motorcykler med sidevogn forholder det sig lidt anderledes. Her er der ingen grænse for, hvor gammelt dit barn skal være for at sidde i sidevognen, men du skal her sørge for, at dit barn er spændt godt fast – enten med en selepude eller en autostol. Det anbefales ligeledes, at barnet bruger styrthjelm, selvom det er spændt fast – dog er det ifølge lovgivningen ikke er et krav her. I enkelte sidevogne er der ingen sele, hvorfor dit barn for det første skal være over 5 år, og for det andet skal have styrthjelm på, inden det må transporteres i sådanne vogne.

Pak motorcyklen korrekt

Skal du transportere flere ting på din motorcykel end dit barn, er det nødvendigt at pakke motorcyklen korrekt, så der ikke sker ulykker. Måske skal du både have barnets tøj, sko, allergivenligedyne og legetøj med, når han eller hun skal bo lidt hos bedsteforældrene, og derfor kan motorcyklen hurtigt blive overlæsset. Der er meget skrappe regler for, hvordan du skal læsse dine ting på motorcyklen, så sørg for at kende reglerne, inden du kører af sted med dit barn.

Kør sikkert på motorcyklen

Kører du rundt med dine børn på motorcyklen, skal du være ekstra forsigtig. Det er derfor også vigtigt, at du har helt styr på din køreteknik og har en godkendt motorcykel. Først og fremmest er det langt nemmere for en bil at overse en motorcykel end en anden bilist, og de uheld, der sker med motorcykler i trafikken, skyldes i de fleste tilfælde, at motorcyklisten har kørt for hurtigt. Typiske uheld med motorcykler er eksempelvis, at motorcyklisten svinger i alt for høj fart og derved mister kontrollen over sin motorcykel; at bilisten, der trækker til venstre, ikke har fået øje på den motorcykel, der forsøger at overhale; eller at motorcyklisten kører op i en bil, der bremser foran cyklen. Overhold derfor altid fartgrænserne på motorcyklen, og især hvis du har børn med som passagerer.

Får du en ny motorcykel, eller har motorcyklen stået parkeret i en længere periode, inden du får den i brug igen, anbefaler Rådet for Sikker Trafik, at man deltager i et køreteknisk kursus, hvor du får afprøvet diverse bremse- og svingteknikker, der skal være med til at give dig en mere sikker kørsel i trafikken. Der findes mange forskellige kurser, men sørg for at vælge et, der lever op til alle anbefalingerne for, hvad der skal indgå i et køreteknisk kursus. Endvidere skal du sikre dig, at din motorcykel lever op til de lovkrav, der er blevet fastlagt fra d. 1. januar 2017.

Brug din sunde fornuft

Ovenfor kan du læse om forskellige regler og råd, hvis du skal transportere dit barn på motorcyklen. Først og fremmest skal du dog tænke selv. Det vil sige, at det er dit ansvar altid at køre forsvarligt – med eller uden dit barn bagpå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *